Drachten breidt uit: nieuwbouwproject de Boterbloem

mm

Drachten- In Drachten is onlangs door wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier de aftrap gegeven voor een gloednieuwe nieuwbouwwijk genaamd Vrijburgh. Deze wijk, gelegen in het noorden van Drachten, zal bestaan uit de locaties: Boterbloem, Pinksterbloem en Weegbree. In dit artikel belichten we één van deze drie locaties: nieuwbouwproject de Boterbloem. Dit unieke deelplan zal bestaan uit verschillende duurzame en energiezuinige woningtypen, waarbij er ruim aandacht wordt geschonken aan diversiteit.

Nieuwbouwwijk de Boterbloem

Nieuwbouwlocatie de Boterbloem is een van de drie locaties waar toekomstige nieuwbouw in Drachten gebouwd gaat worden. Deze locatie zal plaats bieden voor 8 vrijstaande woningen en 20 halfvrijstaande woningen. Hiernaast worden er ook 20 sociale huurwoningen gerealiseerd. Van deze woningen zijn er 10 levensloopgeschikt.

 

De woningen in het deelplan van deze nieuwe wijk in Drachten hebben veel variatie in vorm, indeling en kleur. Er zijn zowel drielaagse vrijstaande woningen met een hoog dak als tweelaagse halfvrijstaande woningen met een laag dak.

 

De rode gevelstenen worden gebruikt voor het eerste type woning, terwijl het tweede type woning bruine gevelstenen heeft. De tweelaagse woningen zijn ook beschikbaar in een levensloopgeschikte variant met slaapkamers en badkamers op de begane grond. Er is veel ruimte om je eigen woonwensen te realiseren, dus er is voor iedereen iets te vinden in deze nieuwbouwwijk.

Levensloopbestendige woningen

Een van de aspecten wat de woningen uit dit deelplan zo uniek maakt, is het feit dat meerdere woningen levensloopbestendig zijn.

 

Een levensloopbestendige woning is zo ontworpen dat je er comfortabel in kan wonen tijdens verschillende woonfasen van je leven. Een levensloopgeschikte woning is bijvoorbeeld voorzien van brede deuropeningen, een slaapkamer en badkamer op de begane grond, een traplift of een extra brede trap om de woning te betreden.

 

Hierdoor kunnen de bewoners van deze nieuwe wijk op latere leeftijd ook in de wijk blijven wonen, wat de diversiteit in de wijk stimuleert.

Een combinatie tussen koopwoningen en sociale huurwoningen

Op de locatie ‘de Boterbloem’ in Drachten worden 20 sociale huurwoningen en 28 nieuwbouwwoningen voor de verkoop gebouwd. Het mixen van sociale huurwoningen en koopwoningen in deze wijk komt met meerdere voordelen.

 

Een van deze voordelen is dat de wijk Vrijburgh 2 diverser wordt, waardoor verschillende mensen met diverse achtergronden en inkomens met elkaar samenleven. Dit bevordert de sociale cohesie en vermindert het risico op segregatie.

 

Hiernaast zorgt een toename aan sociale huurwoningen ervoor dat er minder vraag is naar koopwoningen. Wanneer er minder vraag is naar koopwoningen zullen de huizenprijzen zich stabiliseren en minder snel toenemen.

Energiezuinigheid staat voorop

Uiteraard is ook dit nieuwbouwproject ontwikkeld met duurzaamheid en energiezuinigheid in het achterhoofd. Bijna EnergieNeutrale Gebouwen, of BENG, zijn gebouwen die bijna net zoveel energie opwekken als ze verbruiken. Dit wordt in deze wijk bereikt door gebruik te maken van energiezuinige technologieën en duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en warmtepompen.

 

BENG-eisen worden vanaf 1 januari 2021 gesteld aan nieuwbouwprojecten, waardoor duurzaamheid bij gebouwen wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt het belangrijker om bij de bouw hiervan rekening te houden met energie-efficiëntie en duurzaamheid.

 

In de huizen van dit deelplan wordt geen gas gebruikt en zijn ze gebouwd volgens de nieuwste normen van BENG. Elke woning heeft een lucht-water-warmtepomp en vloerverwarming op alle woonlagen. Omdat alle duurzame energiebronnen geheel nieuw zijn, is er haast geen op- of omkijken naar in de eerste jaren. Ook is een energiezuinige en onderhoudsvrije woning goed voor het milieu en bespaart het de bewoners van de nieuwbouwwijk de Boterbloem op de energierekening.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

De woningen in dit bouwplan uit Drachten worden gerealiseerd door Blue Banner RED en Kuin BV. De voorbereidingen van de aanleg van de nieuwe wijk zijn eerder dit jaar al begonnen. De daadwerkelijke bouw en oplevering zal tussen 2023 en 2025 plaatsvinden.

 

Lamberink Nieuwbouwmakelaars en Makelaardij Hoekstra bieden de woningen later dit jaar ter verkoop aan. Via de website van NieuwWonen Fryslân vind je de actuele stand van zaken en het laatste nieuws met betrekking tot bouwplan de Boterbloem in Drachten.

Meest gelezen