Hoofdnieuws Politie

Drie Friese moordzaken in coldcasekalender 2018

Drachten- De politie brengt in 2018 opnieuw een coldcasekalender uit.De eerste kalender met onopgeloste levensdelicten en vermissingen blijkt een succes: van de 78 tips over zaken op de kalender, bleken er 32 bruikbaar. In 9 oude zaken is het politieonderzoek heropend of onderzoekt een coldcaseteam de mogelijkheden daartoe.

De politie verspreidde vorig jaar voor het eerst kalenders met cold cases in gevangenissen. Het was een proef om tips te krijgen in zaken die op slot zitten. Op de kalender staan 52 cold cases, voor elke week één. ‘We verstrekken de kalender aan gedetineerden omdat we weten dat bij hen relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten’, vertelt recherchekundige Jeroen Hammer, bedenker van de kalender. En met succes. ‘Uit een steekproef bleek dat bijna twee derde van de gedetineerden de kalender een goed idee vindt. Alle reden dus om het initiatief komend jaar een vervolg te geven.’

Online

De kalenders komen dit jaar behalve in de gevangenissen ook te hangen in kantoren van de reclassering. Belangstellenden kunnen de kalender online bekijken en downloaden via de themapagina over cold cases op de website van de politie. Daar staat ook informatie over tientallen andere cold cases.

Friesland

Op de nieuwe coldcasekalender die wordt verspreid in Nederlandse gevangenissen wordt aandacht besteed aan drie onopgeloste Friese oude moordzaken.

800 tips in 2017
In totaal kwamen afgelopen jaar zo’n 800 tips binnen over cold cases. Dat zijn er bijna vijf keer meer dan in 2016. Destijds meldden zich 164 mensen met informatie over een cold case. De politie vraagt op tal van manieren extra aandacht voor cold cases. Met name het televisieprogramma Cold Case: Dader Gezocht leverde veel tips op. Maar ook Opsporing Verzocht staat van tijd tot tijd stil bij oude zaken. Zo komt in de uitzending van 9 januari de moord op de 69-jarige Amsterdamse Emerentia Hogema-Diepenbrock uit 1992 aan bod.

Over de fotograaf

mm

Politie

error: Content is protected !!