HoofdnieuwsHulpverlening

Nationaal Hitteplan actief in Nederland

Drachten-Vandaag treedt het Nationaal Hitteplan in werking, meldt het RIVM zondag.

Ook waarschuwt het instituut voor smog door de hitte in een groot deel van Europa. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen er klachten door krijgen. Met het Nationaal Hitteplan waarschuwt het RIVM met name zorgorganisaties voor verwachte aanhoudende warmte. Bij dergelijke hitte moeten maatregelen worden getroffen om kwetsbare groepen, zoals ouderen, te beschermen. Door warm weer kunnen mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen ongemakken en ernstige gezondheidsproblemen ervaren.

Tips om ongemakken en gezondheidsproblemen te voorkomen

Het is goed om na te denken of er mensen in jouw omgeving kwetsbaar zijn en extra op hen te letten. De belangrijkste tips voor iedereen die helpen om ongemakken en gezondheidsproblemen door de hitte en smog te voorkomen, zijn:

  • Voldoende (water) drinken;
  • De woning koel houden door zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond beperken.

Daarnaast is het verstandig om verbranding door de zon te voorkomen. Hiervoor is goede bescherming belangrijk.

Nationaal Hitteplan

Het Nationaal Hitteplan is een plan van aanpak dat gericht is om organisaties, professionals en vrijwilligers tijdig te attenderen dat er aanhoudend warm weer voorspeld is waarbij maatregelen genomen dienen te worden ter bescherming van kwetsbare groepen. Op deze manier kunnen maatregelen op tijd worden genomen om ongemakken en gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen zoals ouderen te verminderen en (waar mogelijk) te voorkomen. Als het langere tijd heet is en de temperatuur erg hoog oploopt, kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of hitte uitputting.

Comments are closed.

0 %
error: Content is protected !!