BrandweerHoofdnieuws

Nieuw hulpverleningsvoertuig voor brandweer Drachten afgeleverd

Loading...

Drachten – Afgelopen week is het laatste hulpverleningsvoertuig voor Brandweer Fryslân afgeleverd aan de brandweerpost van Drachten.Het nieuwe voertuig, dat geleverd is door voertuigbouwer Ziegler uit Winschoten heeft afgelopen jaar vijf van deze nieuwe voertuigen geleverd aan de brandweerposten van Leeuwarden, Joure, Oosterwolde, Franeker en Drachten.

Bij Drachten, Leeuwarden en Franeker gaat het om vervanging van het huidige materieel. Oosterwolde en Joure hadden nog niet eerder een HV voertuig. Hiermee zijn alle voertuigen op de verschillende posten aangekomen. Echter zal nog niet elk voertuig mogen uitrukken, omdat het personeel nog opgeleid moet worden voor het nieuwe voertuig.

Dit omdat dit nieuwe voertuig geavanceerder is dan de vorige, die uit 2006 stamde. Zo kan de kraan verder reiken en zwaarder tillen en ligt er meer hulpverleningsmateriaal achterop de auto. De HV-voertuigen (hulpverleningsvoertuigen) worden ingezet voor het bevrijden van beknelde of ingesloten personen of dieren én ongevallen met zware voertuigen zoals vrachtwagens of treinen maar ook voor milieu-incidenten en meldingen van wateroverlast. Niet alle onderdelen en materialen zijn nieuw. Sommige onderdelen zijn door de voertuigbouwer hergebruikt, waarmee ongeveer 40.000 euro per wagen bespaard werd. Het voertuig is opgebouwd op een Volvo chassis, type FM 420 6×2 met X-Track en heeft met de opbouw een totale massa van 28 ton.

Het nieuwe voertuig brengt diverse voordelen zoals een kraan met meer hefvermogen, een langere en sterkere lier en een 7 meter hoge lichtmast om op het plaats van een incident voldoende te belichten om het werk te vergemakkelijken. Wanneer alle brandweervrijwilligers volledig zijn opgeleid en de wagen in dienst zal komen is nog onbekend.

Loading...
mm
Fotograaf Drachten en Omstreken

Comments are closed.

0 %
error: Content is protected !!