HoofdnieuwsPolitie

Noodverordening afgekondigd uit vrees voor rellen in Drachten

Loading...

Drachten- Burgemeester Jan Rijpstra heeft voor maandagavond een noodverordening afgekondigd voor Drachten.De noodverordening is van kracht van 22 november 2021 vanaf 20.00 uur tot 23 november 2021 5.00 uur. Via binnengekomen informatie bij de politie blijkt dat er veel berichten wordt verspreid via sociale media waarbij oproepen worden gedaan om maandagavond, op verschillende locaties in Noord Nederland, waaronder Drachten te verzamelen.

Dat gezien de inhoud van de oproepen, de vrees bestaat dat deze oproepen mede tot doel hebben groepen mensen bijeen te brengen om onder andere de confrontatie met de politie aan te gaan, vernielingen te plegen en winkels te plunderen.

Bij mogelijke onrust in Drachten kan de burgemeester ingrijpen. In dit geval heeft de burgemeester na overleg met politie en het Openbaar Ministerie gekozen voor een noodverordening.

Wat is een noodverordening bevel?

Alleen in bijzondere omstandigheden mag de burgemeester een noodverordening laten uitgaan. Bijvoorbeeld bij mogelijke onrust, maar ook als de veiligheid in gevaar komt. Een noodverordening geldt voor één persoon of een bepaalde groep. De politie kan dan strenger tegen ze optreden dan normaal. De politie kan ze wegsturen uit een gebied of aanhouden als ze niet weggaan. De burgemeester beslist of er een noodverordening komt. Dat gebeurt na overleg met het Openbaar Ministerie en de politie. Een noodverordening start zodra dat nodig is en wordt ingetrokken als het weer rustig is. Meestal gaat het om een korte periode.

Loading...
mm
Fotograaf Drachten en omstreken

    Comments are closed.

    0 %
    error: Content is protected !!